Témák

» Kaja

Rikottás-spenótos krumpli

2010.05.20. 20:53 | Csendes Gyerek | 6 komment

Remeténé Zsuzsi újabb egyszerű-de-nagyonkirály kaja-megoldása:

(Megjegyzem, a fantasztikus sütős mikró (Whirlpool MT 263 "Talent"), ami nélkül a fenti ételköltemény* nem jöhetett volna létre, az én hozományom volt. ;) )


* Zsuzsi mindig kézzel-lábbal bizonygatja, hogy ezek a kaják semmik, sőt már-már cikik, és mennyivel szuperebbek is lehetnének stb. stb. — Pedig igenis jár a glória: gyakran épp az egyszerűségükért, illetve hogy ahhoz képest milyen sokat adnak. Frappáns, elegáns válaszok ezek, kedves Zsuzsi, az élet talán leggyötrőbb alapkérdésére: "És most mi a faszt együnk?!..." (— Szóval, sajnálom, de tehetséges vagy, ez van. Tanulj meg együtt élni vele!)

(Ennek a műfajnak a csúcsa egyébként a kenyérsütés — amiről nemsokára szintén megemlékezünk; illetve a rávezető gyakorlatokon már túl is vagyunk.)

Címkék: kaja zöld zebegény

A bejegyzés trackback címe:

https://lunakid.blog.hu/api/trackback/id/tr582033946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BYS 2010.05.26. 21:41:51

(ÚRISTENSZABI! Ne! Izé, én azt hiszem mondtam, szóval ez nem nagy szám, és inkább ne is tegyünk úgy, mintha érdekes lenne. Kiváltképp a zebegényi kísérlet szempontjából tök... Mi is, indiferens?
Még a kenyér, az esetleg. De ó, már látom, ahogy csóválják az asszonyok a fejüket. Szóval ezt nem én találtam ki - illetve tuti létezik ilyen, vagy ehhez hasonló. És azt is kétlem, bárkit is homlokcsapásra késztetne a dolog. Értem én, édes vagy, te nagyon hálás mindenért, és nem ettél ma főtt ételt, és akkor gondolom most e miatt, meg, hogy nincs mit a blogba írni. Úristen! Hát mit fog anyád szólni, meg az olvasóid is - ha ugyan megvannak még -, hogy neked ezzel kell beérni! Nincs is benne hús! Jajjaj!)

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.05.26. 23:35:44

@BYS: Hehe, OK, nyugi, mindjárt lejjebb tekerem a szövegben a lelkesedés-faktort. Nem szeretném azt sugallni, hogy ezért valami szakács-érdemrend járna -- de azt meg kell értened, hogy én odavagyok ezekért a kajáidért! ;-p Pont azért, mert épp a szerénységükhöz képest van ezeknek komoly élvezeti értékük! És még szépek is... ;)

(A kenyereid utómunkái még folynak, de nemsokára kész leszek, és felpakolom azokat is.)

BYS 2010.05.27. 08:20:51

Jójó. De inkább akkor majd azokról, amik tényleg jó remete kaják - ha végre nekiállok kitalálni. Azaz olcsók, és mégis sokféle tápanyaghoz juttat.

(Ez csak - hogy a szavaddal éljek - a jegyzőkönyv kedvéért, meg mert én se számoltam még ki:
kettőnknek kb.,
20dkg újkrumpli - 60Ft
40dkg (nyersen) spenót - 200Ft
15dkg ricotta - 200Ft
sütés-főzés (spenót még itt a mozsárban a gázon, az nem tudom mennyi): kb. 10 perc krumpli-főzés, 10 perc pirítás - megintcsak nincs 1kWh, vagyis kevesebb, mint 50Ft.
Nem is rossz.)

FEszter 2010.06.14. 16:00:46

Ne hülyülj. Még hogy nincs benne hús és ajjaj? Az a legmenőbb (és nem mellesleg "legökóbb"!!!), ha úgy csinálsz finom dolgot. És tényleg szép. :-)

Ajánlok egy nagyon jó könyvet. Polcz Alain: Főzzünk örömmel! (semmi spirituális izére ne gondolj a hülye címből). A fő mondanivalói:
Amíg te a főztöd miatt szabadkozol, mi jóízűen bezabáljuk az egészet, és neked semmi nem marad. Szóval kár a gőzért. Ha valami nem úgy sikerül, ahogy vártad, örülj neki, hogy aznap is tanultál valami újat. Majd legközelebb jobb lesz.
A jó főzéshez kell: az alapdolgok ismerete, némi gyakorlat, és kurva sok kreativitás.
Kit érdekel, hogy "nincs ilyen" kaja? Már hogy ne lenne? Hiszen ott van a képen. Azt főzöl össze, amit csak akarsz.

FEszter 2010.06.14. 16:06:19

Ja, bocs, fontos kiegészítés: a Polcz Alain könyv amúgy szakácskönyv! Csak nem a hagyományos értelemben. Persze leírja, hogy ezt-azt hogyan kell megcsinálni, de egyáltalán nem olyan hülye részletesen, mint a többi szakácskönyv (17 dkg liszt, 23 perc sütés, stb... ) hanem játékosan és csak nagyon vázlatosan, de még így is nagyon könnyű megcsinálni az ételeket. A receptek közé belecsempész egy csomó érdekes történetet, kajákhoz fűződő élményét is.

BYS 2010.06.15. 12:49:57

@FEszter:
Köszi szépen az ajánlást - nem is merem még, azaz nem lapoztam ezt a könyvet, pedig ajánlották már nagyon erősen a figyelmembe. Talán akkor most már.
Ó és a buzdítást is szintén kösz ;-).

Címkék

Interaktív...

  • Csendes Gyerek: @uploader: Ööö... Tudom, ezt akkor így a Hobótól kéne kérdeznem, hogy bocsánat, de amellett, hogy a szöveg eleve önellentmondás ("[a Vadászat] olyan... (2012.08.01. 11:55) Hogyan ölj?
  • Meluzina: Már itt is ez a hülye bezzegelés, meg az önrugdalás. Látszik, hogy LMP-s voltál:-) Egyénként Belgium meg Svédország le van szarva, hogy stílusos le... (2012.08.01. 10:52) Most válik el a szar a húgytól? :-o
  • Csendes Gyerek: @FEszter: Hehe, valami rémlik, de szerintem azt még nem láttam, kösz! (2011.12.01. 15:10) Legyen Ön is scientológus!
  • Olcsi-Bolcsi: Helló Sz! Látom híres emberek lettetek :-) Az index.hu a föoldalon hozta a rolatok készült videót. Kitartás! (2011.11.18. 21:56) Vihar a biliben
  • BYS: @[INDAPASS_ERROR] *** stale user!: Érjek csak haza! Megtudod hogy hol lakik az Úristen! Börtönben, mi? Nem te voltál, átvitt, meg szimbólum? (2011.07.17. 15:52) Hazafiatlan bejegyzés
  • Csendes Gyerek: @Fehérnyúl: Bakker, hazudtam megint... Egyszerűen nem bír úgy alakulni az életem, hogy abból itt egy ilyen... folyamatos áramlást... tudjak biztosít... (2011.06.26. 12:14) Szegény embert az állam is nyúzza
  • Fehérnyúl: Ezt a bejegyzést annyira szeretem... (2010.12.21. 21:27) Titok lappang...
süti beállítások módosítása