Témák

» Kaja

Megtalálták a Kempelen Farkas sakkozógépében elrejtett törököt!

2013.04.27. 17:20 | Csendes Gyerek | Szólj hozzá!

Ebben a videóban vonják kérdőre az AFP arab hírügynökség riporterei:

Avicenna-bot.jpg

A "Török", akiről kiderült, hogy valójában azonos a híres Avicenna (Ibn Sina) nevű ezer éves filozófussal, a kamerák előtt bevallotta: tényleg ő működtette a szerkezetet, ahogy azt azóta már sokan sejtették, és hogy a sakkozógépet kísérő botrányok miatt szégyenében Ázsia ritkás eredeiben bujdosott, bogyókon, faleveleken és kukacokon tengődve egész mostanáig, míg véletlenül fel nem fedezte őt egy pisilő kisfiú. Hozzátette: azóta nagyon megbánta, amit tett, de igazából Kempelen Farkas kényszerítette, az ő ötlete volt az egész.

A televíziónézőknek végül megígérte, hogy többet nem csinál ilyet, aminek a riportban szereplő emberek nagyon örültek, és könnyes szemmel megbocsátottak neki. Avicenna mostantól a sakk és más haszontalan elméleti tevékenységek helyett vezeklésül robotkísérleteknek szenteli kivételes képességeit.

Avicenna-naked.jpg

Címkék: geek kultúr jajdevicces

Helló! Van itt valaki?

2013.04.27. 00:42 | Csendes Gyerek | Szólj hozzá!

Hrrmm-khhm... Bocsánat, berekedtem, tavaly óta nem jártam itt. (Vagy tavalyelőtt? Úristen.)

Egy kedves régi barát kérdezte nemrég emailben, hogy posztolok-e még, itt, vagy valahol... És, ugye, két dolgot válaszolhatok neki: háát, nem, sajnos már nem, tudod, elment a kedvem, fáradt vagyok, és a dolgok is egész máshogy alakultak azóta, és... Vagy válaszolhatom neki azt, hogy: ööö, persze, kimaradt pár hónap, de... igen, most már igen, posztolok, posztolgatok, persze...

Szóval, kedves Amoha, köszi a kérdésedet; azt hiszem, itt az ideje, hogy összeszedjem magam, és a hajnalokba nyúló magányos netes bolyongások helyett újra elkezdjek olyasmikkel foglalkozni, amiknek "értelmük van", mert a saját magamon kívüli világban is jelentenek valamit, esetleg érdekelhetnek is másokat, sőt kivételesen szerencsés esetben akár segíthetnek is valakinek az ő saját életét egy kicsit könnyebben élni.

Úgyhogy, holnap jövök valami konkrétummal. :)

Szia(sztok -- ha vannak itt még mások is)!

Címkék: szolgálati közlemény

Legyen Ön is scientológus!

2011.07.16. 12:15 | Csendes Gyerek | 2 komment

Még a legutóbbi évekig is kb. annyit lehetett tudni a Scientológiáról, hogy rettegő szülők problémás kamasz gyerekeinek elcsábítóiként folyton hazudoznak, sunyítanak, paranoiásan titkolóznak, és azonnal kiperelik az embert a gatyájából minden olyasmiért, amiről a normál ügymenet szerintcsak a hívek — és ők is csak költséges tanfolyamokon — értesülhetnének, mint pl. a képen látható gonosz (török?...) Xenuról, aki főtevékenységét illetően az emberiség ádáz ellensége egy másik bolygón (TEÁOR 6.6.6). Vagy arról, hogyan lehet megtanulni, hogy az ember a test börtönéből kiszabadulva irányítani tudja az anyagi világot, sőt akár sajátot teremtsen a meglévő helyett (amit a sok kezdő Cleared Thetan Clear már jól összeborogatott...).

Ma viszont már, a net és az open-source mentalitás "mételyének" hála, gyakorlatilag a komplett dianetikai tudásanyag, titkos rituális eljárások, sőt csináld-magad kurzusok is mind szabadon elérhetők bárki számára, és a Scientológia Egyháza seems to be OK with it. Vagy, egyszerűen csak elveszítették a csatát...

És az ember azt hinné, hogy a fürdőköpenyes ufók "millió dolláros" leleplezései után akkor most már annyira kínos lett ez az egész, hogy már senkit nem is érdekel (a média pl. rég túlvan rajta), és hogy kulturtörténeti érdekességként szép csendben archiválódik a dolog.

De a dianetikusok (ahogy általában a sikeres hitelvű szervezetek irányítói) ennél jóval okosabbak: rengeteget tudnak az emberi lélekről, főleg annak gyengeségeiről.

Ahogy a közmondás szerint az antiszemitizmushoz nem kellenek zsidók, ugyanúgy nem kellenek "konkrét" (amúgy is főleg más bolygókon kaszinózó...) idegen lények a scientológia bizarr doktrínájának követéséhez sem, és ezt senki sem tudja jobban a Scientológia Egyházánál.

Adott egy vonzó (zenés-táncos) pakk, most már mindenki számára könnyen hozzáférhető háttérinformációkkal, és amíg a hollywoodi kedvencek ezt továbbra is kajálják — meg egyébként is: személyiségfejlesztés, drogprevenció, emberi jogok... Mégis mi rossz van ebben?! Szóval, hogy a dolog él és virul tovább! :-o Nemrég nyomtak a kezembe egy szórólapot mosolygós fiatalok az Oktogonnál...

A lényeg: a valós tartalom, a "tények", hát az megint nem számít az égvilágon semmit. De nemcsak a dianetikusok, hanem a pszichológusok is (akik egyébként Xenu barbár zsoldosai — a Főgonosz ezen a másik képen egy családiasabb outfitben látható, de ne dőljünk be neki, ő igaziból nem is ilyen cuki!), szóval a pszichológusok is pontosan ismerik ezt a defektust az agyunkban, ahogy  nézzünk szembe vele!  mi magunk is tudhatjuk jól (ha pl. keveredtünk már értelmetlen ordibálós vitákba, lehetőleg a szeretteinkkel), hogy alapvetően irracionális, de azért egész kiszámíthatóan otromba állatok vagyunk...

Ööö, de mit is akartam?... Ja. Valami hasznossal és értelmessel tölteni az időt, igen. Na, és hogy akkor mit tanultunk ebből mára? Semmit. Abszolute semmit. Már megint. Soha nem is fogunk. Nézegessünk vicces űrlényeket a neten, addig se csinálunk nagyobb bajt magunk körül! ;)

Címkék: olvasnivaló mém kultúr homo dementius

Beavatás az anyagcserénk kulisszatitkaiba!

2011.07.09. 12:03 | Csendes Gyerek | Szólj hozzá!

"Hölgyeim és Uraim! Tessék, tessék! Itt lááátható a hordóba szaró zebegényi polgár! Aki még csak nem is ott született! Csak most, csak Önöknek! Lehet jönni, erre tessék!..."

Elnézést kérek minden felvilágosult olvasómtól, aki fölöslegesnek, sőt kiábrándítónak találja ezt a szükségtelen magyarázkodást, de az egyik zebegényi portál üzenőfalán valaki (állítólag egy helybeli, névtelen troll néni: "Marika") annyira túlmelegedett az itt zajló kísérletek dokumentálása láttán — illetve valami furcsa okból (amit nem is szeretnék megtudni...) annak kizárólag a székletkomposztálást érintő részét fürkészve elmélyülten (mert, megjegyzem: bigott vallási fanatikusként önálló internetes kutatás eredményeként jutott el idáig, a blogot senki nem említette neki; képzelem, micsoda szörnyűségeket kellett neki látnia idefelé botorkálva a weben!...) —, hogy hónapok óta rögeszmésen uszítja a falu népét ellenem, a sátán gonosz erőinek "gyüttment" zsoldosa ellen (aki a puszta jelenlétemmel is egyre csak bolygatom, mételyezem a falu révült unalmát, és rombolom a falusi gyerekek világképét — akik egyébként, ha nincs a kárálása, soha még csak nem is hallanak erről a blogról...). Sárgán világító szemű, kénköves lehelletű, beszélő, szaros hordókról álmodik azóta minden éjjel, amelyek egyre szűkülő körben fogják közre a rettegő falut, amit már csak Marika néni boszorkány-átkai menthetnek meg az idegen bloggertől...

Nem neki, hanem a falu többi, kérdőn összevont szemöldökű polgárának írok most, akik csak az ő kereplését hallják, abból értesültek róla, hogy itt valami "bűzlik" — a tényleges helyzetet viszont nem ismerik. Szeretném megnyugtatni őket, hogy "Marika" állhatatos jajveszékelése ellenére:

- Fájdalom, sőt borzalom, de... És tudom, hogy ez iszonyú csalódás lesz sokaknak, de nem titkolhatom tovább, meg kell vallanom... itt, nyilvánosan: nem, nem vagyok az Ördög cimborája!... (Tudom, hogy úgy kevésbé lenne szánalmas ez az egész babonás vámpírhistória, és még "Marika" is megnyugodna végre ("Látják, látják, én megmondtam!"), de... sajnálom, ez van.)

- Bármilyen (pár naposnál hosszabb) önfenntartási kísérlet megkerülhetetlen — sőt a víz és az élelmezés után talán a legnehezebb — része, hogy az ember (kész megoldások híján) hogy oldja meg a szennyvízkezelés problémáját. Nyilvánvalóan nem sumákolhattam el ezt a kérdést én sem.

- Nem, nem jószántamból választottam a szennyvízkezelésnek ezt a "rögös" útját:

 • a környékünk nincs csatornázva, és itt sajnos szennyvíztároló medence sincs;
 • a kerti budi megtelt,
 • a szippantós kocsi ide fel se nagyon tudna jönni, de ha mégis, akkor se ér fel a csöve a kert végéig — de ha sikerülne is kiszivattyúzni (a már száraz fekáliát egyáltalán ki lehet?), akkor is túl kicsi a gödör, és pár hónap múlva jöhetne vissza ugyanezt megint végigkínlódni, tőlem meg egy rakás pénzt legombolni;
 • a talaj alatt végig kemény mészkő van, új gödröt ásni elképesztően nehéz lenne (talán robbantani...), de ha ásna is az ember, nehezen korhadna benne az anyag, mert nincs talajkapcsolat, így a lebomlási folyamatok is korlátozottak (ez a gond a mostani, betelt gödörrel is: alig csökken a térfogat, iszonyú lassú a komposztálódás),
 • nem is beszélve a hagyományos árnyékszékekből elszivárgó vizelet talaj- és vízszennyező hatásairól.
 • Ez tehát csak egy "szükségmegoldás", és egyáltalán nem volt könnyű rászánni magam. És ha csak tehetem, el is járkálok innen "valami rendes helyre" inkább.

- Nem, nem én vagyok az első, aki "Istentől elrugaszkodva", jobb megoldás híján, komposztáló árnyékszékkel próbálkozik. (Amúgy gyanítom, hogy Ádámnak és Évának is volt már emésztése, és bár a Biblia nem tér ki a régi idők anyagcsere-folyamatainak szocio-kulturális protokolljára, nagyon valószínű, hogy a vízöblítéses WC akkor még nemigen volt divatban. Sőt, Isten bocsássa meg nekem, de attól tartok, még a WC-papír sem! Csak remélni merem, hogy "Marika" nem kezd hasonló buzgalommal a bibliai szereplők ürítkezési szokásaiba is beletemetkezni, mert félő, hogy amit a szoknyák, gatyák, tógák alatt találna, attól a végén sivalkodva kezdene agitálni még a klassz zebegényi templom lebontásáért is.)

- A világ néhány, még Zebegénynél is fejlettebb részén (pl. Svédország, Kanada stb.) a komposzt-WC technológiai kihívásaira már önálló iparág épül. (Egyes országok bizonyos területein pedig egyenesen ez a hatóságilag előírt/preferált megoldás.)

- Az egész "Kakanapló" (ahogy ezt már korábban is említettem) nem valami öncélú gusztustalankodásnak készült, és egyáltalán nem túl kellemes elfoglaltság vezetni sem. Azért csináltam mégis, mert magam is szembesültem vele, hogy bár az alomszékek egyre kiforrottabbakká, ismerttebbé sőt elfogadottabbá válnak, a kritikus, konkrét, napi részleteket illetően nem könnyű hiteles tapasztalatokat találni. Úgy gondoltalm, ha már belevágok, hát ne vesszen kárba az erőfeszítés, és mások is okulhassanak belőle.

- Akinek egy kicsit is több esze van, mint egy varangyosbékának, és meséltek már neki legalább egy viccet életében, az nyilván érzékeli az iróniát ebben az egész könnyed "remete-krónikában". (Igaz, a Biblia nemcsak a szarás, de az irónia fogalmát se rágja a hívek szájába — talán, mert azt feltételezi, hogy még a legsötétebb, buta, korlátolt, babonás bolond is képes a) anélkül végezni a dolgát, hogy ez különösebb lelki megrázkódtatást jelentsen neki, b) mosolyogni, külső rásegítés, tapsgép nélkül.)

Címkék: alomszék homo dementius csúnyaszó

Vihar a biliben

2011.02.15. 11:37 | Csendes Gyerek | 2 komment

Kedves Barátaim!

Nemrég meglepődve értesültem róla, hogy a szégyentelen "Kakanaplóm" kiverte a biztosítékot egy helyi online fórum névtelen kisebbsége körében.

Hát, szabadkoznék, hogy tényleg gusztustalan voltam, és hogy minden képhez egy piros 18-as karikát kellett volna tennem, ha:

 • nem tudnám, hogy ez nem a korhatáron múlik (inkább egy IQ-limit kellene: "90 alattiak csak ápolói felügyelettel")
 • lenne rá mód technikailag itt az Index blogmotorjánál
 • nem bíznék az olvasóim egészséges kritikai hozzáállásában és rugalmas kíváncsiságában
 • nem lenne tökéletesen meddő és végtelenül haszontalan dolog úgy tenni, mintha a szar valami más lenne, nem pedig az, ami
 • nem vigyáztam volna rigorózusan, hogy egyetlen székletmolekula se látsszon a fotókon (kizárólag gyűrött vécépapírok "színe" látható)
 • egy muslicalárva (a maga mégoly kéretlen meztelenségében is...) egészséges emberpéldányokból nem vált ki sem "szexuális természetű", sem egyéb felháborodást. Lányok persze undorodhatnak kedvükre, de nekik egyébként is többet szabad. ;)
 • nem lenne hátra pont a neheze, talán a leggusztustalanabb rész, a lényeg: a hordók tartalmának kiürítése egy hosszú távú "védett" komposzt-depóba (emlékeztetőül: nálunk sajnos laza mészkő van, de ahhoz épp elég kemény, hogy ne lehessen bele gödröt ásni, legfeljebb robbantani...)

Hirtelen ennyit.

Az életmódkísérlet egyébként az idén egyelőre szünetel, "más irányú tevékenységek" miatt.

Üdvözlök mindenkit, korai tavaszt kívánva!

Címkék: szolgálati közlemény zöld zebegény szürkemagyar alomszék

Olvasnivaló: "Sustainable Energy - without the hot air"

2010.12.06. 20:58 | Csendes Gyerek | 1 komment

David JC MacKay: Sustainable Energy - without the hot air (tartalomjegyzék)

Rögtön az első fejezet címe: "Számok, nem melléknevek"... Ilyen az egész könyv: friss, világos, tárgyilagos. Semmi zöldofil (vagy technofil) hevület, sőt egyáltalán semmi érzelem. Kötelező olvasmány.

(Azért adtam hozzá a "város" címkét, mert kb. az átlagos városi életforma fenntarthatósági aspektusait vizsgálgatja.)

Címkék: olvasnivaló zöld város energia

Hazafiatlan bejegyzés

2010.11.25. 17:13 | Csendes Gyerek | 5 komment

Ezt az elbaszott országot! Már az Amazon csomagküldője se támogatja! (Az, hogy benne vagyunk az ENSZ-ben, sőt valahogy még az EU-ba is besunyogtuk magunkat, csak ügyes diplomácia: politikusok hülyítenek más politikusokat. De egy ilyen kíméletlen, elfogulatlan ítélet a lényegről árulkodik; ahová az Amazon nem kézbesít CD-t, az az ország de facto NEM LÉTEZIK.)

Ugyanitt: "Eredeti, legális Quake 2 install csomagot vásárolnék!"

-------

(Ja, ööö, igen, feltűnt nekem is, hogy kimaradt itt néhány hónap, és ez a bejegyzés most nem feltétlenül csökkenti a felelősségemet... Vegyük úgy, hogy börtönben voltam és a körmeimet tépkedték, meg ízzó vasakkal böködtek, hogy szavazzak a Szent Korona Dicsőséges Nemzeti Rendszerére, vagy mondjuk vegyük inkább egyszerűen csak úgy, hogy ellopták a laptopomat és offline voltam. Ja, azt amúgy tényleg ellopták, az Örs vezér téri IKEA garázsában. Betörték a kocsi ablakát a hátizsákomért, a hétvégi vásárlási csúcs kellős közepén. Micsoda egy elbaszott ország! Mondtam már?)

Címkék: város szürkemagyar csúnyaszó

Seasteading

2010.06.24. 09:52 | Csendes Gyerek | 1 komment

Csak úgy mondom: http://en.wikipedia.org/wiki/Seasteading.

(Nemrég volt az Index címlapján egy blog-cikk az Anglia délkeleti végein rozsdásodó, kiszuperált Maunsell-féle tengeri erődökről, amelyeken aztán pl. kalózrádiók működtek, míg néhányat inkább szétszedett a hadsereg, ledöntött a vihar vagy elkaszáltak részeg hajóskapitányok; az egyiken viszont bizonyos Roy Bates, kreatív, izgága alak (korábban maga is kalózrádiós, ill. polgármester) 1967-ben megalapította a (jelenleg még más országok által el nem ismert) Sealandi Hercegséget feleségével és kisfiával... Az azóta is létező "mikronemzet" tündérmesébe illő története Sealand hivatalos webjén is elolvasható. Ja, és nemesi rang is vásárolható ugyanott, az "állam" webshopjában!...)

Túrkálni valók a témához:

- Seasteading Institute
- Sea-Steading [Amazon]
- The Machinery of Freedom [Amazon]


Címkék: geek víz

Kakanapló - 7 (Muslicainvázió!)

2010.06.20. 18:45 | Csendes Gyerek | 1 komment

Döbbenten látom, hogy elmulasztottam értesíteni a lélegzetvisszafojtva figyelő közönséget: tavasszal új hordót kezdtünk (igen, így, többes számban; a szuperbevállalós feleségemmel...). Ebben azóta 15 adag van, és — az elsővel ellentétben — még messze nincs tele. (Biztos a lányok kisebbeket kakálnak...)

Ennek az aljára most is tettem 5-7 centi vastagon laza gallynyesedéket, de most nem szórtam bele földet, ami az első hordónál vélhetően csak bajt okozott: sokkal nehezebb lett az egész, kevesebb "nemes matéria" fért bele, és még a szellőzést is lerontotta (időnként büdös lett, nehezen korhadt).

Mindamellett az új kísérleti eszköz új problémát is hozott: bár ebben a szériában a kellemetlen szagok örvendetesen elmaradtak (de tényleg, és ezt most szó szerint kell érteni: ha leveszi az ember a fedőt, és odaszaglászik: nem érez semmit), ugyanakkor (pedig egy korábbi kakás krónikából már tudtam pedig, hogy erre vigyázni kell...) ezt most beköpték a muslicák, és ilyen édes kis másfél centis kukacok másztak fel a hordó pereméig kaszinózni (miközben az anyukáik a fűrészporos szarkupac tetején szorgoskodtak, százasával):

(A nyíllal a muslica-lárva fejét (száját) jelölték meg az olasz wikipédisták; aki bírja az ő egzotikus nyelvüket, itt olvashat többet a musli(n)cákról.)

Háború indult tehát a terület legfontosabb nyersanyagkészletéért, és az első tanulság máris az, hogy komolyan kell venni a hordófedő szellőzőlyukainak méretét. (Zsuzsi javaslatára legközelebb valamilyen géz-szerű textíliával próbáljuk majd lefedni a cuccot.)

Címkék: teszt zöld zebegény alomszék

Gyomorra gyúrok

2010.06.18. 10:51 | Csendes Gyerek | 2 komment


(Nem izomra, mert a hasizmom már úgyis tökéletes, csak eltakarja a pocakom, és nem is úgy, mint a regurgitátorok, pl. a Nagy Waldo, itt balra, hanem a gasztroenterológi horizontomat tágítva.)

Idekint a dombon, a posztapokaliptikus állapotok szimulálása közben, általában kevés a kaja. Ezért mindent meg kell enni, ami hagyja magát. Ez esetenként igényel bizonyos felkészültséget.

1. (rávezető) gyakorlat:

Tegnap megettem egy múlt heti kánikulában tartott családi kertipartiról származó töltött dagadóval elegy csirkés-rizses "már-ne-edd-meg-ki-kell-dobni" koktélt — ami önmagában legfeljebb talán csak nyugtalanító kihívás, de ez már megbüdösödött, át is vette a hűtő a szagát. Hanem bizony buta dolog volna megijedni az ennivalótól, így hát fogtam, jól felforrósítottam egymilliárd percig, és képzeljétek: a végére eltűnt a szag, az íze viszont kifejezetten finom maradt (bár a gourmet-hatás fokozása érdekében nyomtam rá egy jó adag tavasszal lejárt majonézt).

Egyelőre nem lett tőle semmi bajom, sőt energikusnak, tevékenynek, fittnek érzem magam, jövök-megyek a kertben, tárgyakat cipelek ide-oda stb. — mintha valósággal újjászülettem volna... mondjuk, egy olyan 37%-kal újabbá.


2. (megerősítő) gyakorlat:

Úgyhogy, ezen felbátorodva ma megettem egy dobozka megromlott "Milram Körniger Frischkäse" nevű (a csomagoláson lévő szemléltető ábra szerint reggelizéshez való) dolgot is: felforrósítottam (el is olvadt a gyári műanyag dobozkája, sőt gyönyörű villámló ívet húzott a peremén maradt fémdarabkáig a mikró!), így kifinomultan át kellett öntenem egy helyes kis üvegtálba (csak hát: extra mosogatás...), és — bakker! —, ennek is elment a szaga! (Apropó: mikor elővettem a hűtőből, rájöttem, hogy inkább ez lehetett a fő bűzfészek, mégsem a rizses-krumplis-borsós-húsos bomba; lehet, hogy az is csak ettől lett büdös, de ez már soha nem fog kiderülni.)

Leöntögettem róla a keletkezett sárgás lé (...) nagyját a kert egy biztonságos pontján (ahol általában pisilni szoktam), aztán, mikor elolvastam a feliratot, és láttam, hogy "cottage cheese" (azaz kb. túró...), gondoltam, legyen akkor inkább édes, úgyhogy fogtam, szépen megcukroztam, szórtam bele mazsolát és fahéjat, meg a biztonság kedvéért újra beraktam a mikróba és jól felforraltam.

Most itt van a hasamban, és a gyomor-manóim a homlokukat ráncolgatva tanakodnak körülötte, hogy mitévők legyenek: elkezdjék feldolgozni vajon, vagy megrángassák az étellift zsinórját, és felküldjék inkább az egészet, hogy ezzel így, ebben a formában, sajnos nem tudnak mit kezdeni...


(A helyzet az, hogy a "megdöbbentő drámai kaland" természetesen csak ügyes trükk (ellentétben a fehéregeret ténylegesen is lenyelő, majd visszaöklendező művész egyszerű produkciójával). A fenti hihetetlennek tűnő gyakorlatokat ugyanis valójában bárki el tudja végezni otthon, aki csak egy egészen kicsit is gusztustalan disznó.

Romlott kajától ugyanis kétféleképpen lehet bajba kerülni: a) megeszi az ember a dologban elszaporodott lényeket, amik aztán jól kikeltik bennünk a tojásaikat, és a kicsinyeik elevenen felfalnak bennünket (ez aránylag ritka), illetve: b) az elszaporodott bacik (stb.) által kipisilt-kikakált mérgektől fejreáll az ember metabolizmusa. Ez utóbbi elég gyakori, és főleg nyers húsok esetében akár halálos is lehet. Hősünk (e sorok írója, aki valójában én vagyok) azonban se ufókat, se nyers húst nem fogyasztott, így a forralás után nagy biztonságban élvezhette a romlott ételek pikáns zamatát. Mindenkinek szívből ajánlhatjuk tehát az ételforralást, mint alapvető konyhai műveletet. Jó étvágyat!)

Címkék: teszt kaja zebegény

Mennyi napelem! ;-o

2010.06.18. 09:24 | Csendes Gyerek | Szólj hozzá!

Drága Jó Emberek!

Annyi minden történt közben, hogy nem is volt időm a krónikát folytatni tőle...

(Meg az is a baj, hogy a) nem tudok fotózni, így az eleve szenvedés, b) iszonyat nehézkes nekem ide képeket pakolászni. Képek nélkül meg hát... a mai olvasó már finnyáskodik, kéreti magát, a száját húzogatja — a jelenlévők kivételével, persze. Ki kéne dolgozni erre valami egyszerű munkafolyamatot.)

A legfontosabb: kaptam kölcsön három különböző "BRUNTON" hordozható napelemet tesztelésre! Már el is kezdtem, folyik a Tudományos Tevékenység (vannak képek is, csak ki fogja őket feltornászni ide?). Egyelőre egy autó-akksit töltögetek velük, és feszültségeket meg áramokat méricskélek különböző fényviszonyok mellett. De ez így elég uncsi, ha van ötlet, szóljatok, hogy mivel színesítsük a fizika-órát...

[Back later...]

Címkék: teszt szolgálati közlemény energia zebegény

Kiáradt a Patak utca

2010.06.02. 15:21 | Csendes Gyerek | 4 komment

Először is egy vallomással tartozom nektek: van egy másik kísérleti állomásunk is, Pécsváradon, a Dombay-tó (ill. egyúttal a pécsváradi Tanya-csárda) közelében. (Csak itt még nem sokat voltunk, mert lelóg a térképről.) Mellesleg, ha valakinek van kedve idelátogatni, jöjjön bátran, megoldjuk!

Na, de a lényeg: a tegnapi piros csapadék-riasztást többek közt miattam adta ki a Meteorológiai Szolgálat, legalábbis estére ilyen menő katasztrófa sújtotta állampolgár lettem:

 

(A gumicsizmás áldozat-videókat is tessék megtekinteni, jókedvvel, részvéttel...)

Címkék: víz pécsvárad

Zsuzsi kenyerei

2010.05.25. 23:26 | Csendes Gyerek | 13 komment

Kenyér-fronton bámulatos áttörést hajtott végre a zebegényi remete-kommandó, annak is a Zsuzsi fele. Mostantól tulajdonképpen csak egy kis lisztre van szükségünk, meg élesztőre, és viszlát, vigyorogva eléldegélünk idefent a domboldalon, a Dunán úszkáló hajókat számolgatva naphosszat...*

A nagyobbik vekni tésztájában (édes) lilahagyma van, a cipó pedig mézes-gyömbéres.

 

Durván fél óra gyúrás, fél óra kelés, fél óra sütés (175-220 fokon, a jó öreg légkeverős mikrónkban). Az íze, állaga, formája stb.: tökéletes!

Azt kell mondjam, hogy életem első negyven éve után, hiába zabáltam tonnákat belőle, csak most tudatosult, hogy: a kenyér a legzseniálisabb találmány a... a... kenyér előtti cuccok óta!


* Ööö, most szóltak, hogy ez még nincs egészen így, kéne pl. építeni valami házat ide esetleg a kutyaól helyett, amiben lakunk...

Címkék: teszt kaja zöld zebegény

Diós rozscipó

2010.05.25. 22:44 | Csendes Gyerek | 3 komment

Tessék, ilyen gyönyörűségeket sütöget, csak úgy próbaképpen, a Zsuzsi, aki nekem az én kis ügyes, szorgos feleségem:

Ez itt egy fantasztikus diós-rozsos cipó. (És, a képeken ugyan nem látszik rendesen, de volt hozzá egy ugyancsak fantasztikus zöldséges-mézes-kókuszos(!) félig (krém)leves, félig főzelék — ami sajnos hűtés nélkül egy kicsit megsavanyodott. De hálistennek még éppen élvezhető maradt, illetve, hát, pont a savanykásság-csípősség "elcsinálása" miatt került bele a méz és a kókusz... — hála legyen érte!)

  

Ennek a kiváló kis zsemlecipónak az elkészítéséhez kellett:

 • 20-30 deka AboMill rozsos lisztkeverék a TESCÓ-ból (ja igen: mi még nem utáljuk a TESCO-t, mint a fogvicsorgató globálnagytőke országvesztő ármánykodását...)
 • pár deka dióbél
 • némi élesztő, tej, meg só (ebben nincs víz, l. Zsuzsi kommentjét)
 • 50Ft-nyi áram (légkeveréssel 175-200 fokon sült fél órát)
 • Zsuzsi, aki kitalálta, meggyúrta, megkelesztette, kisütötte és mindenféle további klassz holmikkal együtt feltálalta, hogy sok szeretettel betömjem az arcomba...

Címkék: teszt kaja zöld zebegény

Milyen gomba? Gyorsan!... ;-o

2010.05.25. 17:29 | Csendes Gyerek | 5 komment

OK, bocs, semmi izgalmas, még nem ettük meg...

De meg akarjuk, szóval itt a kedvező alkalom, hogy a) megakadályozzatok, b) előidézzetek egy izgalmas gombamérgezést...

   

A kalapja 15-20 centi, és az itteni (cser)tölgyes (+ kőris) avarjából kelt ki 5-7 darab.

További fotók: picasaweb.google.hu/lunakid/MilyenGomba

(Az ideiglenes tippem a piruló galóca — ami a beszaratós neve ellenére ehető. Viszont nem mindenben hasonlít: ezeken kevés a pikkely (bár azokat az eső könnyen lemoshatja, és most folyton esik), ráadásul a lemezei megnyomorgatva nem pirulnak meg (bár ez is előfordulhat), ugyanakkor vannak rajta sötétebb, enyhén vöröses foltok kb. gyárilag is, és a tönkje kifejezetten piros belül, a tönk alja viszont kívülről nem kimondottan az.
Ami még érdekes lehet: frissen leszedve enyén avarszagú, de pár óra múlva iszonyú büdös, dögszagú lett!
Szóval nem tudom... Mindenesetre valami galóca lehet, úgyhogy nem sietek megenni, hacsak egy gombaszakértő rá nem kényszerít, mielőtt elszáradnak.)

Címkék: kaja gomba zebegény

Rikottás-spenótos krumpli

2010.05.20. 20:53 | Csendes Gyerek | 6 komment

Remeténé Zsuzsi újabb egyszerű-de-nagyonkirály kaja-megoldása:

(Megjegyzem, a fantasztikus sütős mikró (Whirlpool MT 263 "Talent"), ami nélkül a fenti ételköltemény* nem jöhetett volna létre, az én hozományom volt. ;) )


* Zsuzsi mindig kézzel-lábbal bizonygatja, hogy ezek a kaják semmik, sőt már-már cikik, és mennyivel szuperebbek is lehetnének stb. stb. — Pedig igenis jár a glória: gyakran épp az egyszerűségükért, illetve hogy ahhoz képest milyen sokat adnak. Frappáns, elegáns válaszok ezek, kedves Zsuzsi, az élet talán leggyötrőbb alapkérdésére: "És most mi a faszt együnk?!..." (— Szóval, sajnálom, de tehetséges vagy, ez van. Tanulj meg együtt élni vele!)

(Ennek a műfajnak a csúcsa egyébként a kenyérsütés — amiről nemsokára szintén megemlékezünk; illetve a rávezető gyakorlatokon már túl is vagyunk.)

Címkék: kaja zöld zebegény

Éjszakai lepénysütés

2010.05.19. 22:58 | Csendes Gyerek | 1 komment

Hát így élünk mink, itt a Malom-hegyen... Befűtöttünk estére (még csak május vége van, fagyosak az éjszakák, hogy baszná meg a... akit illet!), és Remeténé Zsuzsi kitalálta, hogy ha már intenzív hőtermelés, és úgyis meg kell várni ébren, hogy leégjen a tűz (rossz, tákolt "kémény" + extrém kicsi légtér + (éghető...) faház falán közvetlenül átszúrt forró kályhacső (amit korábban már kellet vödörrel oltani...) = fulladásos v. tűzhalál), szóval kitalálta, hogy ha már úgyis van tüzünk, próbáljuk ki azt a kedvező árú TESCO-s rozsos-élesztős lisztkeveréket.

A gyúrt tészta valamiért nem kelt meg (talán mert langyos helyett hideg vízzel kevertük), így végül kenyér ugyan nem, de kiváló lepények (pl. diós, hagymás, szezámmagos — amit a polcon találtunk, beleszórtuk a játék kedvéért) mégiscsak keletkeztek lámpaoltás előtt.

És, egyet mondhatok, Drága Feleim: biza' finomak lettek! (Kivéve a hagymást, amit én kevertem; az nem sült át, "szalonnás" maradt.) Ami az ízét illeti, a legfinomabb bolti pékáruval simán versenyben voltunk, és hát így, hogy a kályha tetején sült, unalmunkban, gyakorlatilag 35 deka rozsos liszt árából (~100Ft, plusz pár deka dió (ami szintén terem nálunk is egyébként), egy kis zöld- és fokhagyma, meg egy kis szezámmag ára: további 100-150Ft) megvolt az aznapi, igencsak minőségi, vacsoránkhoz a "kenyérnemű". (Ettünk hozzá egy kis petrezselymet (5-10Ft), vajat (10-15Ft), sajtokat, ricottát (100-150Ft), és tejet (100Ft), összesen tehát kb. 500Ft-ért kajáltunk, ketten.)

Egy gombócot próbaképpen nem a kályha tetejére tettünk, hanem be a tűztérbe, egy kis alufóliában. Sajnos a külseje megégett, de belül így is egész korrekt színe, állaga, és még finomabb íze lett ennek is:

 

 

(További képek a Picasán...)

Címkék: teszt kaja zöld zebegény

Minimalista napkollektor használati melegvíz (HMV) előállítására

2010.05.08. 21:57 | Csendes Gyerek | 8 komment

Hát jó, nem ragaszkodok a "napkollektor" kifejezéshez, nevezhetjük ásványvizes palackoknak is a kísérleti berendezést. Csak kíváncsi voltam az alapokra, hogy mégis, kb. miből lehet kiindulni.

Ez itt két egyforma szentkirályis palack, az egyik befújva matt fekete akrilfestékkel. Megtöltöttem őket a kerti csapból, és pár óra napoztatás után megmértem a hőmérsékletüket:

  - hideg: 26 fok
  - meleg: 32 fok

Hogy ez (a különbség) sok vagy kevés, a drámai szín-kiemelés ellenére mindenki döntse el vérmérséklete szerint. (Én speciel többre számítottam, de majd teszek egy próbát vékonyabb falú palackokkal is, meg persze nem hőszigetelő, hanem hővezető (pl. fém) tartályokkal is. Valami azt súgja, még iskolás koromból, hogy akkor elégedettebb leszek... Sőt, kíváncsi lennék, milyen, ha maga a folyadék fekete. És akkor már üvegben inkább.)

(Megj.:

1. Nem, nem árnyékolta be egyik palack sem a másikat. A képen már a végállapot látható, fél három körül (a nap balra felfelé halad).

2. Légyszi, ne javasoljatok a "kollektor" hatékonyságának javítására praktikus trükköket, úgymint hőszigetelő doboz polikarbonát előlappal vagy szelektív bevonattal a szétsugárzott hőveszteség csökkentésére stb. Igazi kollektort, hőcserélővel, tárolótartállyal, nádi hegedűvel inkább majd egy másik bejegyzésben építsünk! ;-) )

 

Címkék: teszt zöld energia zebegény

Kölyök imádkozó sáska

2010.05.07. 22:52 | Csendes Gyerek | Szólj hozzá!

(Tavaly láttam az anyukáját is egyébként, aki épp egy nem imádkozó, hanem haldokló (és félig már elfogyott) sáskát ebédelt, jó nagyra dagadt potrohhal (valószínűleg tele petével). Valahol vannak fotók róla is, ha megtalálom, beteszem ide az Imádkozó-család albumába.)

Címkék: állat zebegény

Keresztespók-óvoda

2010.05.07. 11:07 | Csendes Gyerek | Szólj hozzá!

Csak pár napja keltek ki, de már virágoznak...

Címkék: állat zebegény

Címkék

Interaktív...

 • Csendes Gyerek: @uploader: Ööö... Tudom, ezt akkor így a Hobótól kéne kérdeznem, hogy bocsánat, de amellett, hogy a szöveg eleve önellentmondás ("[a Vadászat] olyan... (2012.08.01. 11:55) Hogyan ölj?
 • Meluzina: Már itt is ez a hülye bezzegelés, meg az önrugdalás. Látszik, hogy LMP-s voltál:-) Egyénként Belgium meg Svédország le van szarva, hogy stílusos le... (2012.08.01. 10:52) Most válik el a szar a húgytól? :-o
 • Csendes Gyerek: @FEszter: Hehe, valami rémlik, de szerintem azt még nem láttam, kösz! (2011.12.01. 15:10) Legyen Ön is scientológus!
 • Olcsi-Bolcsi: Helló Sz! Látom híres emberek lettetek :-) Az index.hu a föoldalon hozta a rolatok készült videót. Kitartás! (2011.11.18. 21:56) Vihar a biliben
 • BYS: @[INDAPASS_ERROR] *** stale user!: Érjek csak haza! Megtudod hogy hol lakik az Úristen! Börtönben, mi? Nem te voltál, átvitt, meg szimbólum? (2011.07.17. 15:52) Hazafiatlan bejegyzés
 • Csendes Gyerek: @Fehérnyúl: Bakker, hazudtam megint... Egyszerűen nem bír úgy alakulni az életem, hogy abból itt egy ilyen... folyamatos áramlást... tudjak biztosít... (2011.06.26. 12:14) Szegény embert az állam is nyúzza
 • Fehérnyúl: Ezt a bejegyzést annyira szeretem... (2010.12.21. 21:27) Titok lappang...