Témák

» Kaja

Személyi fenntarthatóság

2010.01.11. 23:07 | Csendes Gyerek | 13 komment

Pár napja a "fenntarthatóság" divattémája (egy kis önsajnáltató túlzással) a konkrét személyes fenntarthatóságomig gyűrűzött: az "ünnepi országjárás" utolsó pesti napján jól kacsára áztam, miután a viszonylagos elszigeteltség után rengeteget voltam rengeteg ember között, úgyhogy vasárnap már valami vírussal letarolva, betegen jöttem ki ide (anyukámnak meg ne mondjuk!...).

Egy másik divattémát érintve: vettem fel H1N1-oltást, de ez persze nem zárja ki, hogy elkapja az ember, bár valószínűleg úgy enyhébb lefolyású lesz a betegség. Hogy a mélyről jövő köhögésen, torokkaparáson, állandó váladékcsorgáson és krákogáson-harákoláson (ami önmagában nem lenne érdekes, de két éjszaka sem tudtam tőle aludni) túl lázam is volt-e, nem tudom, csak a didergésből sejtem, pedig meleg volt idebent (mármint "rendes" meleg: 20-21 fok). Lázmérőm itt még nincs, de van egy klassz teahőmérőm, amit be is raktam a hónom alá, viszont az csak 35 fokot mutatott... Lehet, hogy nem is volt semmi bajom. De azért sajnáljatok!...

Mellesleg, ez az egyetlen dolog, ami igazán komoly kihívás elé állíthatja az embert egy ilyen helyen: ha valami betegség vagy sérülés lerántja a lábáról. Persze, telefon akkor is van, de ha ide segítséget kell hívni, az már régen rossz... (Ráadásul rossz időben ide nem tud feljönni jármű, ami a legközelebbi megállási lehetőségtől 15 perc séta fel, és 20 le, mert folyton elcsúsznának a hordággyal és beleborítanának a sárba vagy a hóba...)

A legjobb stratégia komolyan venni a "megelőzés" gondolatát, és átszokni egy kicsit óvatosabb, lassúbb életmódra. Ami egyébként alighanem magától is megtörténik, legalábbis ezt a lassulást már észrevettem magamon egy ideje. (Pl. sokkal ritkábban frissítem a blogot is... ;-o )

Címkék: zebegény

A bejegyzés trackback címe:

https://lunakid.blog.hu/api/trackback/id/tr391665172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franci1969 2010.01.12. 10:01:15

sajnállak, mégpedig az oltás miatt.
de azt hiszem mindenkinek jobb, ha erről nem bocsájtkozunk meddő vitákba - én elfogult vagyok, és/de nem akarok másokat megbántani. azt hiszem :)

remélem hamarosan kigyógyulsz, akármi is tört Rád.

Kedves kutya · http://kedveskutyakertje.blogspot.com 2010.01.12. 13:05:21

No szia, jobbulást!!
Érdekes átélni-átgondolni ezt a "ha segítségre szorulok ott a messziben" kérdést. A gondolattal való szembesülés félelmetes volt nálam is, néztem, számolgattam én is a mentők hogyan érnének ki, hogyan jönnének fel, ilyesmi. Aztán ez az aggodalom teljesen elmúlt. Ez van az ország állati sok településén, vagy még ez sem oszt punkt.
Ahogy már megtaláltuk a halvány párhuzamot a városi remeteség (na jó én is leszokom erről a remetézésről, legyen egyedüllét) és a természetben való egyedüllét között, képzeld, én is ezt éltem át a múlt héten itt a milliós nyüzsgő városban. De életben maradtam, és ezek az alkalmak mindig megerősítik és felfrissítik a kapcsot az ember és a nagy Valamicsoda-kicsoda Jóisten között. EZ gyógyít.
Egyedül kijönni egy krízisből pedig erőt jelez, csak jó, ha ezt az ember tudatosítja is, hogy huhh, de jó, ezt is tudom, ezt én csináltam!
(Az a teahőmérő diszkomfort lehet hónaljban :))

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.12. 15:00:25

@Franci1969: Franci, Franci... Azért csak bedobtad a kavicsot az ablakon, utána meg elszaladnál, hogy te nem akarsz ebből vitát?... :-p

Ne sajnálj az oltás miatt, egyáltalán nem fájt! :) És mikrocsipet se találtam az agyamban, se az imperialista nagytőke zombikatonája nem lett belőlem!... Vagy én nem tudom, miféle sajnálatos elváltozásnak kellett volna történnie november óta.

Inkább a ragacsos összeesküvéselméleti mémektől megfertőzött kismamákat sajnáld, akik belehaltak a fertőzésbe, mert egy szimpla influenzaoltást (mintha ebben bármi új vagy különleges lenne!) mindenféle sötét dajkamesék miatt nem vettek fel.

Persze, világos, tudom a választ erre is: ezek az esetek, amiket ismerünk, szándékosan lettek így adagolva a "liberális médián" keresztül, hogy elaltassák az éberségünket, nehogy gyanút fogjunk és felsimerjük az influenza-oltás titkos célját. (Gondolom, a spanyolnátha-járvány is csak történelemhamisítás, hogy legyen ürügy most ehhez a világméretű H1N1 fedőnevű titkos akcióhoz...)

Édes Franci!... Azért én szeretlek, csak (ha szabad a szót kölcsönvenni) én is "sajnállak", és elkeseredetten ingatom a fejem közben...

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.12. 15:08:18

@Kedves kutya: Szia! Igen, pontosan, ez a "majd a mentő megment" dolog már csak egy régi "rossz" beidegződés: manapság Budapesten kívül (de még ott is, ha nincs az embernek kimondottan szerencséje) praktikusabb, ha eleve a hullaszállítókat hívja az ember...
(Hihetetlen, hogy egy "szocialista" kormány képes volt idáig rontani a helyzetet a legalapvetőbb szociális funkciók terén. De nincsenek illúzióim, nem félek tőle, hogy egy másik kormány hirtelen egyik csodát teszi majd a másik után...)

Franci1969 2010.01.12. 15:15:26

@Luna Kid:
sokan halnak meg folyamatosan sokféle betegségben, sőt autóbalesetben is.
ha már együtt ingatjuk a fejünket, akkor nekünk pedig már úgyis mindegy :)))
ez már így marad.

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.12. 15:24:38

@Franci1969: ...Pedig biztos te is látnád, ha egy kicsit is akarnád, hogy egész más meghalni egy balesetben, mint pl. végignézni, ahogy meghal a gyerekem valami fertőzésben, amire van védőoltás, mondván, hogy az nem is az, hanem (valamiféle aktuális) "Gonosz" mesterkedése. De legalább nyugodt lelkiismerettel temethetem el...

Franci1969 2010.01.12. 15:38:20

nem, nem látom a különbséget.
ha ugyanaz a személy hal meg, akkor szinte tökmindegy, hogy hogyan.
az orvostudományról pedig biztosan más a véleményünk, mert Téged jóakaratú és becsületes orvosszülő(k) nevelt(ek) fel (minden részletet én sem tudhatok Rólad :P
az én szüleim pedig más foglalkozást űztek és nem volt ilyen betekintésre lehetőségem.
amire magánemberként és anyaként volt, az sajnos általában kedvezőtlen volt. lehet hogy szerencsétlenül fogtam ki hozzá nem értő személyeket... (most nem sorolnám fel a kedvező kivételeket, de a teljesség miatt hozzáteszem, hogy voltak olyanok is)
azért nem merültem nagyon el az összeesküvés-elméletben... csak nekem így áll össze, így lesz kerek az amit tapasztalok.
pl egy tény az is, hogy a beoltottak száma magyarországon az egyik legmagasabb.
számomra ez egy kísérlet, a betegség lehet hogy (nem) több, mint egy átlagos influenza, aminek a sima változatába is bele lehet halni, elismerem. sokan beoltatták eddig is magukat.
ez itt beleilleszkedik az egyéb vicces influenzák sorába.
kicsit emelkedik a tét, kicsit durvábbak az eszközök is...
mit tudnak még elhitetni az emberekkel?
aztán lehet, hogy nem is erről van szó.
látod visszajöttem és visszaveszem a kavicsomat.
-
de ennek ellenére, azért én is.

_Toto_ 2010.01.16. 12:37:20

Ma elolvastam egy cikket, meg a blogodat, és a fejemhez csaptam.
Na nem a poharat, de egy kvázi dezsavű érzés járt át.

astro.elte.hu/~hetesizs/FFEK/jelentes.pdf

Naszóval, manírkodást modorosságot félretéve, egyszerre csak úgy éreztem kiba... igazad van ezzel az egész civilizációnak nevezett ambivalens szartól való elvonulással.
Pedig pár napja még lightosan be is szóltam miatta kritizálva az értelmét (remélem nem bántottalak meg, ha igen akkor bocsánat, mentségemre mondva nem voltam józan :)) ), nade más összefüggésben vizsgálva meg ez maga az egyetlen hosszú távú értelmes dolog, amivel foglalkozni érdemes.

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.16. 12:58:15

@_Toto_: Igen, asszem, ismertem a tanulmányt (sőt nem kizárt, hogy korábban is te mutattad, nem emlékszem). Az biztosnak látszik, hogy nem jó irányba megy a szabadpiacos civilizált társadalom fejlődése. De hogy mi lenne a "jó" irány, az nem világos. Durcásan félrevonulni sem megoldás, tudom, de most még nincs jobb ötletem. De túl messzire végül is még nem mentem, minden ajtónyílásban próbálom ott tartani valamelyik lábamat. :)

(A kritikáért pedig NAGYON HÁLÁS vagyok, ne tévesszen meg, ha felvéve a kesztyűt vitatkozni kezdtem! Csak a negatív visszajelzések képesek pályakorrekciós beavatkozásra ösztönözni az embert. A pozitív feedbak kizárólag a gázadást "modulálja", az irányt nem.)

_Toto_ 2010.01.16. 13:13:37

Az ajtónyílás az kell mindenképp, meg visszaút, kijárat, vészkijárat, katapult. :)
Ha kell.

Tulképpen azért kezdtem el érdeklődéssel olvasni a blogod, mert egy jó ideje már nagyon tömény hányingerem van a légkondis office, profithajhászás, értelmetlen szarlapátolás szentháromságból, és az egész multicéges-genya életvitelből.

És ez az út amin jársz, egy lehetséges kiút.

_Toto_ 2010.01.16. 13:31:23

Na még egy komment aztán nem pofázom szét a blogodat.
Most töltök le egy 3-4 gigás anyagot, benne mindenféle érdekesség: növénytermesztés, gyógynövénykalauz, háziállatok gondozása, gombakalauz, kályhák-kemencék, kenyérsütés, famunka-ácsolás, szélenergia hasznosítása, komposztálási ismerettár, még katonai túlélési kézikönyv is van benne.
Csupa önellátási kisokos, nem egyetemi tankönyvek.

Ha érdekel, valahogy eljuttatom vagy kiteszem valahova. Elég lassan csorog, 40-50 kb/s de holnapra leszalad.
(Vazz 10 éve a 33.6-os über-modememmel 4 kb/s már száguldás volt, ma a tízszerese tötyörgés...)

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.16. 14:58:23

@_Toto_: "És ez az út amin jársz, egy lehetséges kiút."

Vigyázzatok velem, mert én még nem tudom a választ, még épp csak elkezdődött a kísérlet, most még kb. csak játék itt nekem minden.
Egyelőre igazi kockázatot nem vállaltam, folyamatos biztosítás mellett haladok, nem égettem fel a hidakat magam mögött, bármikor katapultálhatok. Szóval, ez nem ugyanaz az elkötelezettség, mintha tényleg erre az egy lapra tettem volna fel mindent!

(Nem, nem érzem úgy, hogy rosszul döntöttem volna, sőt. Egyre komolyabb terveim vannak és folytatom tovább, természetesen.)

Az anyagokról: köszi, mindenképpen kíváncsi lennék rá. Bár sokmindent már én is begyűjtöttem és elolvastam, plusz kaptam is ezt-azt, de amúgy egy ilyen tematikus "közgyűjtemény" is nagyon hasznos lenne, sőt el is kezdtem tervezgetni.

(lunakid kukac gmail kom a mail-címem amúgy.)

_Toto_ 2010.01.16. 15:39:55

Ezekben mind igazad van. Nem is arra gondolok, hogy mindenki legyen remete, hanem arra hogy a természetközelibb életforma egy valós és működő alternatíva, amivel az utóbbi időben több más mellett kacérkodom. Persze egy lapra feltenni mindent, nem bölcs.

Megint más a leányzó fekvése, ha a természettel együtt élni nem a saját választásod, ld. a sokak által jósolt gazdasági-társadalmi összeomlás. Én hajlamos vagyok ilyen szemüvegen át is nézni

Címkék

Interaktív...

  • Csendes Gyerek: @uploader: Ööö... Tudom, ezt akkor így a Hobótól kéne kérdeznem, hogy bocsánat, de amellett, hogy a szöveg eleve önellentmondás ("[a Vadászat] olyan... (2012.08.01. 11:55) Hogyan ölj?
  • Meluzina: Már itt is ez a hülye bezzegelés, meg az önrugdalás. Látszik, hogy LMP-s voltál:-) Egyénként Belgium meg Svédország le van szarva, hogy stílusos le... (2012.08.01. 10:52) Most válik el a szar a húgytól? :-o
  • Csendes Gyerek: @FEszter: Hehe, valami rémlik, de szerintem azt még nem láttam, kösz! (2011.12.01. 15:10) Legyen Ön is scientológus!
  • Olcsi-Bolcsi: Helló Sz! Látom híres emberek lettetek :-) Az index.hu a föoldalon hozta a rolatok készült videót. Kitartás! (2011.11.18. 21:56) Vihar a biliben
  • BYS: @[INDAPASS_ERROR] *** stale user!: Érjek csak haza! Megtudod hogy hol lakik az Úristen! Börtönben, mi? Nem te voltál, átvitt, meg szimbólum? (2011.07.17. 15:52) Hazafiatlan bejegyzés
  • Csendes Gyerek: @Fehérnyúl: Bakker, hazudtam megint... Egyszerűen nem bír úgy alakulni az életem, hogy abból itt egy ilyen... folyamatos áramlást... tudjak biztosít... (2011.06.26. 12:14) Szegény embert az állam is nyúzza
  • Fehérnyúl: Ezt a bejegyzést annyira szeretem... (2010.12.21. 21:27) Titok lappang...
süti beállítások módosítása