Témák

» Kaja

Éjszakai lepénysütés

2010.05.19. 22:58 | Csendes Gyerek | 1 komment

Hát így élünk mink, itt a Malom-hegyen... Befűtöttünk estére (még csak május vége van, fagyosak az éjszakák, hogy baszná meg a... akit illet!), és Remeténé Zsuzsi kitalálta, hogy ha már intenzív hőtermelés, és úgyis meg kell várni ébren, hogy leégjen a tűz (rossz, tákolt "kémény" + extrém kicsi légtér + (éghető...) faház falán közvetlenül átszúrt forró kályhacső (amit korábban már kellet vödörrel oltani...) = fulladásos v. tűzhalál), szóval kitalálta, hogy ha már úgyis van tüzünk, próbáljuk ki azt a kedvező árú TESCO-s rozsos-élesztős lisztkeveréket.

A gyúrt tészta valamiért nem kelt meg (talán mert langyos helyett hideg vízzel kevertük), így végül kenyér ugyan nem, de kiváló lepények (pl. diós, hagymás, szezámmagos — amit a polcon találtunk, beleszórtuk a játék kedvéért) mégiscsak keletkeztek lámpaoltás előtt.

És, egyet mondhatok, Drága Feleim: biza' finomak lettek! (Kivéve a hagymást, amit én kevertem; az nem sült át, "szalonnás" maradt.) Ami az ízét illeti, a legfinomabb bolti pékáruval simán versenyben voltunk, és hát így, hogy a kályha tetején sült, unalmunkban, gyakorlatilag 35 deka rozsos liszt árából (~100Ft, plusz pár deka dió (ami szintén terem nálunk is egyébként), egy kis zöld- és fokhagyma, meg egy kis szezámmag ára: további 100-150Ft) megvolt az aznapi, igencsak minőségi, vacsoránkhoz a "kenyérnemű". (Ettünk hozzá egy kis petrezselymet (5-10Ft), vajat (10-15Ft), sajtokat, ricottát (100-150Ft), és tejet (100Ft), összesen tehát kb. 500Ft-ért kajáltunk, ketten.)

Egy gombócot próbaképpen nem a kályha tetejére tettünk, hanem be a tűztérbe, egy kis alufóliában. Sajnos a külseje megégett, de belül így is egész korrekt színe, állaga, és még finomabb íze lett ennek is:

 

 

(További képek a Picasán...)

Címkék: teszt kaja zöld zebegény

A bejegyzés trackback címe:

https://lunakid.blog.hu/api/trackback/id/tr522030471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FEszter 2010.06.14. 15:51:43

Lepény? Király. Amikor még a Marcival a hegyen laktunk fent, nagyon sok ilyet sütöttünk. (Főleg amikor nem vettünk elég kenyeret a boltban hazafelé menet.) Szuperbio rozslisztet vettünk, ami amúgy egyáltalán nem drága, viszont jó sokáig kitart, és tettünk bele zabkorpát, meg még nem is tudom, milyen magot, spenótot, ilyesmiket. A szezámmag nagyon jó ötlet, ki is próbálom legközelebb. Mi tejföllel, fokhagymával, paprikakrémmel és olivaolajjal (a világ legfinomabbjával, sajnálom) esszük, ha kész. Ja, nem is, igazából bármivel, ami épp otthon van.
A többi kaja is nagyon jól nézett ki, grat!

Címkék

Interaktív...

  • Csendes Gyerek: @uploader: Ööö... Tudom, ezt akkor így a Hobótól kéne kérdeznem, hogy bocsánat, de amellett, hogy a szöveg eleve önellentmondás ("[a Vadászat] olyan... (2012.08.01. 11:55) Hogyan ölj?
  • Meluzina: Már itt is ez a hülye bezzegelés, meg az önrugdalás. Látszik, hogy LMP-s voltál:-) Egyénként Belgium meg Svédország le van szarva, hogy stílusos le... (2012.08.01. 10:52) Most válik el a szar a húgytól? :-o
  • Csendes Gyerek: @FEszter: Hehe, valami rémlik, de szerintem azt még nem láttam, kösz! (2011.12.01. 15:10) Legyen Ön is scientológus!
  • Olcsi-Bolcsi: Helló Sz! Látom híres emberek lettetek :-) Az index.hu a föoldalon hozta a rolatok készült videót. Kitartás! (2011.11.18. 21:56) Vihar a biliben
  • BYS: @[INDAPASS_ERROR] *** stale user!: Érjek csak haza! Megtudod hogy hol lakik az Úristen! Börtönben, mi? Nem te voltál, átvitt, meg szimbólum? (2011.07.17. 15:52) Hazafiatlan bejegyzés
  • Csendes Gyerek: @Fehérnyúl: Bakker, hazudtam megint... Egyszerűen nem bír úgy alakulni az életem, hogy abból itt egy ilyen... folyamatos áramlást... tudjak biztosít... (2011.06.26. 12:14) Szegény embert az állam is nyúzza
  • Fehérnyúl: Ezt a bejegyzést annyira szeretem... (2010.12.21. 21:27) Titok lappang...
süti beállítások módosítása