Témák

» Kaja

Hogyan NE ölj?

2010.01.26. 08:32 | Csendes Gyerek | 25 komment

Egy másik (kommentekben felmerült) gondolatot is érdemes alaposabban körüljárni:

ölni jó. próbáld ki.
létfenntartás, önvédelem, csak ez lehet az indok.

Tudom, már próbáltam. Kicsi koromban lőttünk ürgét meg madarakat apám légpuskájával. Aztán az egyik alkalommal, mikor nem döglött meg egyből, és mivel elfogyott a golyó, egy darab kővel kellett agyonverni a magát összehugyozó, összeszaró, vérző, remegő, és egyre jobban széttrancsírozott, de még mindig élő állatot. Akkor, mondjuk úgy, rájöttem: nem, ölni mégsem annyira jó...

ölni nemegyenlő kínozni.
alapvető állati(emberi) ösztön.


Persze. De a lényeg, hogy nekünk (embereknek) az ölés = sport. Tehát nem maga az ölés jó, hanem inkább a vadászat, a mélységesen emberi vonásaival: a kihívás, veszély, izgalom, győzni akarás, és a sikerélmény, dicsőség, hatalom, az egóm erősödésének érzése stb. Kevés olyan kretén horgász van pl., aki azért csinálja az egészet, hogy a végén jól fejbebaszva végre megölhesse, amit kifogott. Ugye? A horgász magát a horgászatot szereti — a sportot benne. Sporthorgászat a neve is. A normális vadász szintén.

Aki pl. komolyan kipróbálta mondjuk a paintballt vagy multiplayer FPS-eket vagy más "férfias" sportokat, és nem reménytelenül tehetségtelen ezekben, de mégis a puszta ölésre ("vérre") van rákattanva az: szimplán beteg (kb. mint a drogfüggők), és annak alighanem a kínzás is örömet okoz. Erre ébresztett rá a saját (fenti) "traumás" esetem. Utána cseppet se élveztem többé, ha lelőttem egy állatot; abba is hagytam. Azóta csak céltáblára lövök, és ez (ha jól megy) sokkal jobb érzés, mint amit kis lárva kölyökként csináltam. (Hozzáteszem, bár gondolom, nem túl nagy meglepetés: már ovis koromban is utáltam a kis állatkínzó seggarcokat.)

***
 
Az ember vadászhajlamának nem sok köze van a ragadozókéhoz (fura is lenne, egy biológiailag mindenevő fajnál...): a "normális" ragadozók a legkevésbé sem az ölésért magáért vadásznak: elkapják a leggyengébbet, ha korog a gyomruk, és kész; eszük ágában sincs direkt a legnagyobb, legerősebb, leggyorsabb ellen menni, amelyiknek a legnagyobb agancsa, agyara, szarva, karma van, ami jól mutat majd egy bekeretezett fotón... Ilyet kizárólag az ember játszik, a természetben ennek pontosan az ellenkezője a normális. Csak mi csinálunk sportot, sőt szórakozást az ölésből.
 
Szó sincs tehát nálunk "ősi, állati" ösztönről: itt a kihívás, a versengés, a győzelem a fontos, és az, hogy az ember "korlátlan" lény, ráadásul rohadt kíváncsi, és folyton a határait feszegeti. És az egyetlen igazi "korlát" a halál; mivel más igazi (természetes) ellenfelünk nem nagyon akad, hát a halált is kihívjuk magunk ellen, mindenféle izgalmas meccsekre (a horgászaton-vadászaton túl ott vannak pl. az extrém sportok), na és persze a többi embert, lépten-nyomon... Férfias párbajként éljük meg a vadászatot, az ölést, ami tehát 100% emberi — vagy más szóval: természetellenes... — viselkedés.
 
Ja, és itt a fő lényeg: nem nagyon van ezek után remény arra, hogy "az ember harmóniában élhet a természettel". Az embernek ugyanis saját természete van, ami gyökeresen eltér az "anyatermészettől". Ezért aztán SZÜKSÉGSZERŰEN állandó konfliktusban vagyunk (voltunk, leszünk) a környezetünkkel; ez sose lesz másként, hacsak meg nem tagadjuk pont az emberi mivoltunkat (vagyis ami MEGKÜLÖNBÖZTET bennünket a természet többi résztvevőjétől), vagy szépen ki nem fingatjuk magunkat teljesen, vagy le nem taroljuk az "eredeti" természetet (és utána fingatjuk ki magunkat...).
 

De emiatt nem nagyon izgatom magam: majd az evolúció (isten, sors, kinek hogy) eldönti, hogy megyünk, vagy maradunk... Addig is, én egy kicsit kijjebb vonom magam a forgalomból — és, úgy tűnik, meg is tagadom egy részét a civilizált emberi mivoltomnak (kb. erről szól ez a blog is).

Címkék: zöld állat zebegény

A bejegyzés trackback címe:

https://lunakid.blog.hu/api/trackback/id/tr711702817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franci1969 2010.01.26. 13:53:44

na látod pl ebben nem értünk egyet :)
vannak a természettől elrugaszkodott gondolkodású emberek és lehet, hogy a mi kultúrkörnyezetünkben ebből van a túlsúly.
megteheti, ezért meg is teszi, hogy kiirtja maga alól a földet.
hogy ebben mi állítja meg, azt nem tudom.
lehet, hogy semmi.
jönnek majd a kőbalták.

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.26. 14:19:20

@Franci1969: "na látod pl ebben nem értünk egyet :)"
Konkréten miben? Vagy egyetlen szóban se? ;)

Franci1969 2010.01.26. 14:37:59

azt hiszem későn olvastam el a bejegyzés címét (hogyan NE ölj).
a levezetés pedig gondolom ebből fakad.

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.26. 14:42:15

@Franci1969: Ezt már nem dumálod ki!... ;) Szerintem a címet letakarva is ugyanazt jelenti ez a sok betű. :-p

Franci1969 2010.01.26. 14:45:44

@Luna Kid:
hm.
tényleg félrenéztem a címet, pontosabban átsiklottam felette.
a beidézett emailek? (ami világosszürke alapon jelneik meg) alatt van két bekezdés, azokkal egyet értettem, ami az alatt volt, azzal meg nem.

arra próbáltam makogni valamit 13:53:44-kor.
:)

_Toto_ 2010.01.26. 23:31:15

Furcsa dolog ez. Én pl vállaltan fegyverbuzi vagyok, a polcaimon mindenféle gázriasztó- és elöltöltős fegyverek, fegyvertokok, töltényhüvelyek
Lőtérre évekig elég sokat jártam (bár mostanában nem fér bele), jól begyakoroltam, mit hogyan kell használni.
Tőlem 40 centire a falnak támasztva most is egy hatástalanított gépkarabély figyel. (VZ58) Az ágyamon az asszony helyén kettő betörőellenes, bordatörő non-lethal gumilövedékes revolver. Összesen 10 lövés. (18 mm, 100 joule, gipszkarton falat gond nélkül átviszi), mellettük vasalt Maglite 4D lámpa. Másik oldalon egy borotvaélesre köszörült szurony, amolyan last line of defense.
Paranoia? Talán. :))

Paintballra, airsoftra viszont SOHA nem mentem el, mert elveimmel ellenkezik, hogy emberre még játékból is fegyvert szegezzek.Még ha airsoft játékfegyver, akkor sem.
Állatot soha nem öltem, több mint egy éve a húsukból sem vagyok hajlandó fogyasztani, mert elítélem az ipari mészárszékeke.

Abban viszont biztos vagyok, hogy ha kell, a szükséges mérlegelés után meg tudom húzni a ravaszt...
pardon, az elsütőbillentyűt. :)
(mert ugye nevezzük nevén azt, ami, a kormánykerék sem tekerő villásbiszbasz, hanem kormánykerék)

Önök egy erőszakmentes fegyverbuzi önvallomását hallották.

uploader 2010.01.27. 15:35:39

mily megtisztelő, bejegyzést provokálni, magvas megjegyzésemmel, akkor kifejteném kicsit bővebben.
elmélkedéseidben keveredik két idea, abelvárosi tarisznyás vérbalosbölcsész,
és az önfenntartó, legalábbis arra törekvő ökopolgár, vagy mialófasz.
egyedül nem megy alapon, ha emberkísérleted folytatnád társakra lenne szükséged, zebegény nagymaros,
visegrád háromszög, nem operett öko-mijajó-magyarszó-polgáraitól.
így mindenki tudása, saját erdőgazdálkodása, szerinti munkát látná el a megélhetésért.
létfenntartásból ölnél disznót, ha nem vagy belvárosi informatikus, de ha mégis, társad segítene ki, aki élvezi mikor öl, mert pénzt, húst, wifiszerelést kap érte.
bár én a befogáson gondolkodnék, mangalica párosítással, böllér-hentes-mészáros-kolbászfüstölő börzsönybetyár társam segitségével feldolgoznám, úgy, hogy csak a foga maradjon(nem ipari, kézműves kaja).
idealisztikus persze magyar jogszabály környezetben ilyenekről ábrándozni.
ölni meg jó lehet gondolva a megannyi olvasmány élmény alapján, akár mélyen humánus emberek is, akik nem beszélnek a háborúról, mert szégyenlik, h élvezték az ölést(sorozatgyilkosságot a fronton,).
az ember így lett kitalálva, h ha a faj, lét ügyben kell, akkor, akár élvezheti is. vadászni kell sokat, akkor rá lehet kapni gondolom az ízére
nem kell életprogramnak lenni, működik nélküle is(bár a frontszolgálat nem mindig önkéntes), hús nélkül is.
de én gasztromán(nem gasztroláh, h PC is legyek) remete lennék, és persze jó a vegáknak is, de nekem jobb.
indiában én is elimádkozgatnék, télennyáron gyümölcsönzöldségen, de a mi klímánkon nem megy, csak gecisok károsanyag kibocsájtással.
távol áll tőlem a kiköltözés és nem én lennék a vadász, az is biztos, de ha a kertemben szaladgálnának, vmi drótos, nembántós csapdával, csak elkapnám, megenném, nemszadiznám.
nem sport, nem célbalövős, legnagyobb agancsú, hanem lúzerdisznó is jólnézki nyárson, mégis élvezném. ha fegyvergyűjtő lennék lőnék, csak én inkább szerszámokra izgulok.
fenti tanításom közérthetőbben fogalmazva így hangzik:
Ez elment vadászni,
Ez meglőtte
Ez haza vitte,
Ez megsütötte,
Ez az iciri-piciri mind megette.
csak a gyerekek nem ölnek(mega tarisznyásvérbalosbélvárosibölcsészinformatikusoperettremeték).
sose bokszoltál haverokkal?
utcán se védtél még meg senkit?
nem élvezted, ha behúztál, hős voltál?
ha komolyan kajára kellene, nem élveznéd a vadászatot is, ha kifogytak a kertből? ellehet utána temetni a fogakat, imában megköszönni földanyának a kaját, ki kedve szerint.
uff énbeszéltem, nemírtam.

uploader 2010.01.27. 15:36:57

ja semmi személyeskedés Szabi, csak csúfondároskodok.

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.28. 09:48:39

@Luna Kid: @_Toto_: A fegyverbuzisággal önmagában semmi baj, irtó klassz cuccok szerintem is; ha gazdag lennék, biztos egyezer darab késem meg lőfegyverem lenne, és folyton játszanék velük (ha úgy érezném, hogy jól megy).

Ugyanígy, a paintballnak és társainak sincs semmi közük az "öléshez", ellenkezőleg: egyszerűen csak játékok, éppen az ölés helyett, és még aránylag biztonságosak is, a maradék veszélyt pedig a résztvevők önként, saját felelősségükre vállalják. És a használt eszköz ráadásul nem is fegyver, természetesen, legfeljebb "fegyvernek látszó tárgy". Szóval, ha következetes vagy, az összes küzdősportot is el kell utasítanod, mert ott is "ember támad emberre, kölcsönös egyetértésben, versengés céljából, esetleges sérülések veszélyét is vállalva". (Persze lehet, hogy el is utasítod, nem tudom.)

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.28. 10:19:12

@nicknicknickindians: (Szia! Semmi gond, nyugi, engem most is a tartalom izgat. És kösz az inspirációt neked is! Csak az ellenvélemények, viták tornáztatják az agyat...)

Nem esküszöm meg rá, hogy minden ponton értem, amit mondasz, de attól, hogy állítod, "márpedig de, az ember szeret ölni", még nem biztos, hogy tényleg úgy is van. Nyilván: sok ember tényleg szeret ölni, egészen "természetes", mint ahogy olyanok is vannak, akik szeretnek erőszakos bűncselekményeket elkövetni, vagy gyerekeket kívánnak meg. De ettől még nemcsak hogy nem az lesz a norma, de az sincs ezzel igazolva, hogy "az ember", úgy általában, eredendően ilyen, "így van kitalálva". Nem vagyunk ám egyformák, ugyanis. Van pl., aki a saját nemét szereti, van, aki egyiket se, mégse lehet mondani, hogy "az ember melegnek vagy aszexuálisnak vagy pedofilnak van kitalálva", csak mert ilyen is van.

És, egy másik általánosítást is hasonlóan ellenezve: "vérbalos" vagy nemtudommi sem vagyok attól még, hogy nem szeretek ölni ;) , vagy akármit is kellene érteni ez alatt a (mára totálisan kuszává vált) kategória alatt. Se semmilyen "oldalas". Eleve elutasítom ezt az egydimenziós "jobb-bal" erőteret. De sietek "elhatárolódni" mindenfajta címkétől, veszélyes általánosítástól is, mert ezek rendszerint nehezen észrevehető téves következtetésekre vezetnek. Még akkor is, ha óhatatlanul egyezik a véleményem bizonyos dolgokban bizonyos csoportokéval. Mint mindenkié, mindig, csak nem mindig ugyanazzal a csoportéval.
Én aránylag erős (OK, legyen: problémás...) "individuumnak" ismerem magam, talán ezért is húzódhattam kicsit távolabb a nyájtól (nem rossz értelemben), szóval ezzel összhangban zsigerből elutasítok mindenféle "tömbösítő" megbélyegzést. Ennyiben pl. érthetően lehetne (bár szintén tévesen túlzó általánosítással...) "liberálisnak", "balosnak" vagy akárminek nevezni, ha valaki egyből ezekre asszociál erről, de a pejoratív "vérbalos" szóhasználat ennél is messzebbre merészkedő általánosítást sejtet, azért bocsátkoztam ilyen hosszas ellenkezésbe miatta...

(De tényleg semmi személyes, semmi sértődés; még ha élesen fogalmazok is, mint Lacival vitázva a múltkor, de hát ezek a témák szerintem igénylik a világos, erőteljes beszédet.)

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.28. 10:26:42

@Luna Kid: Nem is fogalmaztam túl élesen szerintem. Próbálok fejlődni... ;)

De ha még egyszer meglátom, hogy valakinek nem tetszik valami, AZT MEGÖLÖM!!!...

(Hé, amúgy te ki vagy, és honnan tudod a "polgári nevemet"? :) Bár, lehet, hogy jobb, ha inkább mégse tudom, mert az esetleg befolyásolhatná a tárgyilagos szövegkezelést, de ha nem, onnantól akkor is örökké gyanús lennék magamnak, hogy biztos azért írom ezt vagy azt, mert önkéntelenül is a címzetthez igazítom...)

GBÁ 2010.01.28. 11:33:13

Csak zárójelben jegyzem meg, - mert ilyen téves feltételezéseken múlik sok esetben, hogy valaki (bárki) igazoltnak könyvelje el a hülyeségeit - hogy a húsevés általában jóval több káros anyag kibocsátással jár, mint a zöldség és gyümölcsevés. Még nálunk is, télen is, és még akkor is, ha üzemi (ez esetben kibocsátás-takarékos) módszerkkel növesztik a marhát. Ami mindenféle növényeken él, és nagyon rossz hatásfokkal dolgozza föl a tápanyagot
És persze ugye tudjátok, hogy ez sem személyeskedés ;)
Egyébként akit érdekel a remete hangja, az tekerjen szombatonként fél2-től a budapesti 95.3-as fm frekvenciára.

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.01.28. 13:35:39

@GBÁ: "a húsevés általában jóval több káros anyag kibocsátással jár, mint a zöldség és gyümölcsevés. Még nálunk is, télen is, és még akkor is, ha üzemi (ez esetben kibocsátás-takarékos) módszerkkel növesztik a marhát"

Igazat beszél Ön. Heterotrófnak (húsnak) lenni szükségszerűen több ráfordítással (és kibocsátással), azaz rosszabb hatásfokkal jár, mint autotrófnak (növénynek) lenn. De egyébként már növénynek lenni is elég gáz, energetiakilag: kb. 1% nagyságrendileg a fotoszintézis hatásfoka... (Egy szar napelemé 15-18%; igaz, hogy az viszont nem szokott virágozni stb...)

A kérdés innen már csak az, hogy húst ENNI (és beépíteni -- tehát nem növeszteni) mennyivel hatékonyabb, mint növényeket enni.

Űrhajós 2010.01.28. 20:29:38

Hát igen...
ennyi földlakót nem lehet ipari mészárszékelés nélkül hússal eltartani.
Lehet erre(embertelen állattartás, libatömés, stb...) hivatkozással húst nem enni, csak nem érdemes....se hivatkozni se nem nemenni.

uploader 2010.01.29. 13:19:24

lámák vagytok. hát mennyi káros van, ha a kert végében elkapom a vadmalacot?
malacpuki, v az enyém?
v indiában letépem a gyümit?
taps az űrhajósnak.
a másik.
én az emberben, minden emberben ott szunnyadó képességről beszéltem.
ha kell tudsz ölni és lehet, hogy élvezni is fogod.
én nem teszem, nem tettem, de az emberi agy át tud állni, ha szükséges(lád még: van aki csak a börtönben buzul, se elötte, se utána).
persze meg lehet halni, igaz emberként, mint Szerb, Radnóti, de nettó faszság.
a péda tom, nem konkrét, inkább csak áttételes.
a harmadik.
műsorvezető lettél, állandó vendég, v hogy kell érteni a szombatonként?
avagy elírás és 1szombatról van szó.
a negyedik.
vérbalos egyenlő kommunista elempés :P

uploader 2010.01.29. 13:31:47

kommentemet nem is szántam koherens tananyagnak, a hagyományos szövegértéssel, nehéz is lehet dekódolni. nem általánosítok, az emberi agy képességéről beszélek. ja és provokálok.

gyapjumelleny 2010.02.01. 00:09:22

olvassad el a Third Chimpanzee-t. Olni ok amig az aldozat beazonosithato a "the others" csoportba. (persze ott a hirtelen felindulas is...) allitolag mar a csimpanzoknal is megfigyelheto a genocid magatartas, csak fegyver hijan nem tul hatekonyak. Hm?

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.02.01. 03:04:34

@nicknicknickindians: "vérbalos egyenlő kommunista elempés :P " - Hehh, akkor bocs a nyafogásomért, így már OK! :)))

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2010.02.01. 03:14:50

@nicknicknickindians: "műsorvezető lettél, állandó vendég, v hogy kell érteni a szombatonként?" -- A Dinamó c. 10 részes műsorhoz vagyok ilyen beszélő kísérleti nyúl. :)

baliquez 2010.02.02. 09:13:56

Szia Luna!

A sporthorgászat úgy adja meg a vadászat - normális férfiember számára igenis igényelt - atavisztikus élményét hogy a hal számára minimális szenvedéssel járjon és legtöbb esetben ne kerüljön az életébe. A "fogd meg és engedd vissza" szemlélet már nálunk is teret tört, ennek köszönhetően van egyre több hatalmas 15-20 kilós ponty tavainkban, amivel birkózni hatalmas élményt jelent, és ha ügyesen csináljuk akkor cska kevés stresszt okoz az állatnak mielőtt visszatérhet a vízbe. Én a 1.5-2 kilós pontyokból is csak a pikkelynélkülit viszem haza, azt is csak akkor ha épp frissen akar pontyot enni a család. Süllővel dettó ez a helyzet.

Keszegféléknél annyit a különbség hogy a dévért és a karikát szeretem, kárászt meg nem, de a sokéves anyadévéreket például visszaeresztem utánpótlásnak mert nagyon lassan növő fajta. Szerintem napjaink vadászata a horgászat, nagyon sok különböző műfaj található benne, mindenki meglelheti a számára kedveset.

GBÁ 2010.02.05. 15:10:20

És vajon mikor "kell" ölni vagy homoszexuális kapcsolatba bonyolódni? Akad olyan is, esetleg, aki a börtönben nem szexel?
Tessék elolvasni Cormac McCarthy Az út c. könyvét. Ott ez a dilemma: a világégés után kiből lesz kannibál, ki lesz inkább öngyilkos, és ki marad nagyon éhes..?

uploader 2010.02.13. 14:03:40

jó akkor beszélgessünk a civilizált remetéről, meg táncoljunk az építészetről és máris igazatok van.

GBÁ 2010.02.16. 15:45:54

Hova lett az indiánság?

uploader 2010.02.18. 23:33:04

lebukott indián, nem indián.

uploader 2010.03.13. 21:43:19

@Luna Kid: nem félsz bazdmeg, h téged is letartóztatnak?
kommunista rádióban vendégnek lenni is súlyos, szégyeld magad...

Címkék

Interaktív...

  • Csendes Gyerek: @uploader: Ööö... Tudom, ezt akkor így a Hobótól kéne kérdeznem, hogy bocsánat, de amellett, hogy a szöveg eleve önellentmondás ("[a Vadászat] olyan... (2012.08.01. 11:55) Hogyan ölj?
  • Meluzina: Már itt is ez a hülye bezzegelés, meg az önrugdalás. Látszik, hogy LMP-s voltál:-) Egyénként Belgium meg Svédország le van szarva, hogy stílusos le... (2012.08.01. 10:52) Most válik el a szar a húgytól? :-o
  • Csendes Gyerek: @FEszter: Hehe, valami rémlik, de szerintem azt még nem láttam, kösz! (2011.12.01. 15:10) Legyen Ön is scientológus!
  • Olcsi-Bolcsi: Helló Sz! Látom híres emberek lettetek :-) Az index.hu a föoldalon hozta a rolatok készült videót. Kitartás! (2011.11.18. 21:56) Vihar a biliben
  • BYS: @[INDAPASS_ERROR] *** stale user!: Érjek csak haza! Megtudod hogy hol lakik az Úristen! Börtönben, mi? Nem te voltál, átvitt, meg szimbólum? (2011.07.17. 15:52) Hazafiatlan bejegyzés
  • Csendes Gyerek: @Fehérnyúl: Bakker, hazudtam megint... Egyszerűen nem bír úgy alakulni az életem, hogy abból itt egy ilyen... folyamatos áramlást... tudjak biztosít... (2011.06.26. 12:14) Szegény embert az állam is nyúzza
  • Fehérnyúl: Ezt a bejegyzést annyira szeretem... (2010.12.21. 21:27) Titok lappang...
süti beállítások módosítása